Wonen en werken bij Topaz

Bed & Baan bij Topaz: een studio in hartje Leiden voor zorgmedewerkers

Ilse Boer (29) wilde graag een opleiding tot verpleegkundige gaan doen én ze was op zoek naar betaalbare woonruimte. Ze vond beide in Leiden. “Ik ben blij dat ik deze stap heb gezet.”

Van origine komt Ilse Boer uit Enschede. Tot voor kort woonde ze nog in die regio, waar ze een baan had als gastouder. Daarnaast was ze een tijdje mantelzorger. “Ik merkte toen, dat ik veel voldoening haal uit het zorgen voor een ander”, vertelt ze. “Meer dan uit mijn werk als gastouder. En óók meer dan uit een eerdere baan als onderwijsassistent. Daarom ben ik erover gaan nadenken om mij om te scholen tot mbo-verpleegkundige.”

Vraaggestuurd onderwijs

Op Facebook zag Ilse berichten voorbijkomen over de praktijk-leerroute Radicale Vernieuwing Waarde-vol Onderwijs® (RVWO). “Ik was direct geïnteresseerd en besloot me meer in deze opleiding te gaan verdiepen”, vertelt ze. “Toen werd ik steeds enthousiaster! Wat me vooral aanspreekt, is dat RVWO sterk gericht is op de praktijk en op het welbevinden van mensen. Bovendien sluit de opleiding aan bij mijn visie dat onderwijs vooral vraaggestuurd moet zijn, dat je zoveel mogelijk aan moet haken bij de eigen leervragen van studenten.”

Ilse Boer

Bed & Baan bij Topaz

Ilse ontdekte ook, dat studenten RVWO in aanmerking kunnen komen voor een woonstudio in Groenhoven, een voormalig zorgcentrum van zorgorganisatie Topaz (een van de drie zorgorganisaties die RVWO uitvoeren). Dit zorgcentrum staat leeg sinds de bewoners begin 2019 verhuisden naar het nieuwe verpleeghuis Lakenhof. Door het aanbod van betaalbare woonstudio’s in Groenhoven, onder de noemer Bed & Baan, hoopt Topaz makkelijker nieuw personeel te kunnen aantrekken. “In mijn geval heeft dat zeker gewerkt!”, zegt Ilse. “Ik wilde sowieso al graag weg uit het oosten van het land. De regio Leiden vond ik aantrekkelijk, onder meer omdat ik er al sociale contacten heb. Maar het valt niet mee om in Leiden goede huisvesting te vinden.”

Fijne woonruimte

De mogelijkheid om in Groenhoven een betaalbare studio te huren, trok Ilse over de streep, vertelt zij. “Ik besloot te solliciteren en werd aangenomen bij Topaz.” Ilse gaat werken op locatie Zuydtwijck (afdeling Engelendael). "Daar heb ik veel zin in!”

Sinds 21 februari woont ze al in Groenhoven, “met enorm veel plezier”, benadrukt ze. “Ik heb een hele fijne woonruimte, op perfecte afstand van het centrum van de stad.” Ilse heeft de beschikking over een ruime studio, met eigen douche en toilet, en een kitchenette. De keuken en de wasruimte deelt ze met anderen. “Dat vind ik prima”, zegt ze. “Met de overige bewoners van je eigen afdeling krijg je zo makkelijk contact.”

Ilse Boer

Gezellig

Ook de start van de opleiding is Ilse goed bevallen. “We begonnen op 2 maart. De eerste kennismakingsbijeenkomst was meteen al heel gezellig. Ik doe de opleiding Verpleegkunde, niveau 4, samen met negen anderen. In onze groep zitten ook nog twaalf studenten van de opleiding Verzorgende Individuele Gezondheidszorg, niveau 3. De achtergronden en leeftijden van studenten zijn erg verschillend; de jongste is een jaar of twintig en de oudste vijftigplus. De docenten besteedden in het begin echt aandacht aan de groepsvorming. Dat vond ik heel prettig.”

Ook de eerste lessen waren interessant, vertelt Ilse: “Ze gingen onder meer over hoe je omgaat met elkaar en met cliënten. Die inhoud sloot goed aan bij mijn verwachtingen. Ik wil graag een hele goede verpleegkundige worden, die veel oog heeft voor het welzijn van anderen. Dus ik ben blij dat ik deze stap heb gezet.”
 

 

Informatiefolder Bed & Baan

Bekijk de informatiefolder over Bed & Baan. 

Deze pagina delen?

Direct contact