“Psychiatrische problematiek bij bewoners is wel mijn ding”

Maarten Peters is eerst verantwoordelijke verzorgende op een Huntington afdeling bij Topaz Overduin in Katwijk. Dit betekent dat hij de zorg rondom een groep bewoners coördineert en ook het eerste aanspreekpunt is voor bewoners en hun mantelzorgers. Maarten is 13 jaar geleden bij Topaz gestart als leerling verzorgende IG op Haagwijk. Hij werkte daar met bewoners met dementie en bewoners met chronisch lichamelijke beperkingen. Toen Maarten klaar was met zijn opleiding maakte hij de overstap naar Overduin, waar hij meer ervaring opdeed met de doelgroep bewoners met dementie. Op Overduin kwam hij ook in aanraking met bewoners met de ziekte van Huntington. Hij merkte al snel dat deze doelgroep het beste bij hem paste, dus maakte hij de overstap naar een Huntington afdeling.

Met mensen werken

De ouderenzorg was niet meteen Maartens eerste keuze. Hij volgde een opleiding Bouwkunde, maar vond daar niet wat hij zocht. Hij koos vervolgens voor een opleiding in de ICT, maar moest een half jaar wachten tot hij kon starten. In de tussentijd werkte hij in een verpleeghuis. Eenmaal gestart met de ICT opleiding kwam hij erachter dat met mensen werken toch meer zijn ding was dan met computers. Hij proefde nog even aan de horeca, maar kwam uiteindelijk toch bij de zorg terecht.

Maarten: “De ouderenzorg vond ik heel leuk, maar ik miste er wel iets. Dat heb ik op deze afdeling voor mensen met de ziekte van Huntington gevonden. Het is hier zo divers, geen situatie is hetzelfde. Werken met mensen met Huntington vraagt mentaal veel, maar het stukje psychiatrie dat om de hoek komt kijken vind ik juist interessant. Daarnaast vind ik het heel prettig om intensief samen te werken met andere disciplines zoals fysiotherapeuten en artsen. Topaz Overduin is de enige organisatie die Huntingtonzorg op dit niveau biedt. Ik zal daarom niet zo snel ergens anders gaan werken.”