Het zijn vaak de blikken van dankbaarheid bij de bewoners die mijn dag maken

Maaike van Zuijdam werkt nu een jaar of vijf voor Topaz als geriatrie verpleegkundige. Hiervoor heeft ze 11 jaar in het ziekenhuis gewerkt.

Voldaan gevoel

"Mijn baan is heel divers. Ik heb een overstijgende functie. Aan de ene kant heb ik veel contact met de bewoners, aan de andere kant coach ik mijn team. Ik krijg veel vrijheid om zelf in te richten hoe mijn dag eruit ziet. Naast het vakinhoudelijke zit ik in een werkgroep over hoe we onze verpleegkundigen beter kunnen inzetten. We kijken hoe we zo veel mogelijk de talenten en specialisaties van de verpleegkundigen kunnen benutten. Het is bijvoorbeeld heel moeilijk om op je eigen locatie de bewoners objectief te beoordelen, je kent hen natuurlijk. Daarom willen we nu verpleegkundigen van andere locaties inzetten. Veel verpleegkundigen hebben een specialisatie. Die opleiding heb je natuurlijk niet voor niks gedaan. Het is heel leuk als je dan wordt ingezet op dat waar jij goed in bent, of dat nou wondverzorging of gedrag is. De werkgroep is naast nuttig ook heel erg gezellig! Het is voor mij belangrijk om met een voldaan gevoel naar huis te gaan. Het gevoel dat je echt wat voor een ander gedaan hebt, daar word ik persoonlijk blij van."
 

Van ziekenhuis naar verpleeghuis

"Tijdens mijn opleiding in het ziekenhuis vond ik de ouderen al het leukst. Ik zei wel eens ‘een strik erom en meenemen!’. Ik vind hen fascinerend, ze hebben een heel verhaal en een heel leven achter zich. Ik vind het geniaal als ze eigenwijs en koppig zijn, maar als je dan eenmaal het vertrouwen en een klik hebt, ze voluit gaan vertellen. Daar kan geen boek tegenop, dat zijn zulke mooie verhalen! Als ze verder achteruitgaan, wil ik ook graag mijn best doen om ervoor te zorgen dat ze nog één keertje lachen en nog één keertje een goede dag hebben. Omdat je elke dag dezelfde mensen ziet, kan je ook echt een band opbouwen met je cliënten. Dat is anders in het ziekenhuis."


Ontwikkeling

"Ik zoek graag naar waar bepaald gedrag vandaan komt. Wat kan iemand niet meer, maar belangrijker: wat kan iemand juist wél. Het maakt niet uit of de bewoner 70, 80 of 90 is, hoe kunnen we ervoor zorgen dat we de dag of week van de bewoner maken? Wat ik zelf wil, is meer leren over de psychologische kant, over gedrag en hoe groepsdynamiek in elkaar zit."
 

Beslissen over eigen leven

"Wat ik mooi vind is dat een bewoner hier de ruimte krijgt om te beslissen over hun eigen leven, want Het Hele Leven Telt. Als een bewoner bijvoorbeeld dikke benen heeft, dan kijken wij als verpleegkundigen en artsen daar met onze medische blik naar. We schieten dan al snel naar zwachtelen en plaspillen. Maar de bewoners kunnen ook zeggen dat ze dat helemaal niet willen, dat ze daar geen zin in hebben, en dat mag gewoon. Zij hebben de regie over hun eigen leven. We houden echt rekening met wensen en behoeften van de bewoners. We kijken niet alleen naar hoe het beschreven staat, maar echt naar wat de bewoner of diens mantelzorgers willen."
 

Koploper

"Als ik verhalen hoor van vriendinnen die bij andere organisaties werken, denk ik dat Topaz wel vooroploopt. Ik denk dat zij nog veel minder in gesprek gaan met de bewoner. Als de bewoner binnenkomt en op dag één bij de lunch aangeeft een broodje kaas te willen, dan krijgt hij voor de rest van zijn tijd in die instelling een broodje kaas bij de lunch. Ik denk dat wij veel meer het gesprek aangaan. ‘Wat zou u vandaag willen?’ en als dat op dag twee een broodje palingworst is, dan gaan we palingworst halen."


Zorg bovenaan

"Om goed bij Topaz te kunnen functioneren moet je in ieder geval jezelf zijn, dat is het allerbelangrijkste. Daarna krijg je de cliché dingen; natuurlijk moet je zorgzaam en empathisch zijn en kunnen doorvragen. Verder maakt het type mens dat je bent niet veel uit. Ik denk dat we van alle types wel iets nodig hebben in een team. Dan kan je met elkaars talenten tot iets moois komen. Ik denk dat iedereen zou kunnen passen binnen Topaz, als je maar jezelf bent en de zorg voor jou bovenaan staat. Wat mij na een dag werken bijblijft? Het zijn vaak de blikken van dankbaarheid bij de bewoners. Een bewoner die op maandagochtend ‘hoe was je weekend?’ vraagt. Nou dan is mijn dag goed!"

Snap jij als mbo of hbo-verpleegkundige dat het hele leven telt voor zowel bewoners als collega's? Bekijk onze openstaande verpleegkundige vacatures. We maken graag kennis met je!