Auteur: Celly Buters
Sinds 1997 is Anja werkzaam op Overduin en inmiddels al zes jaar als gastvrouw op de Egelantier. Wat begon in de huishouding, groeide uit tot een rol vol betrokkenheid, creativiteit en welzijn. Tijd voor een kijkje in haar werkdag!
Anja, hoe ben je in deze rol terechtgekomen?
“Ik begon in de huishouding, op alle afdelingen. Uiteindelijk kwam ik op de Egelantier terecht, net toen we overgingen naar kleinschalige zorg. Die afdeling werd als eerste verbouwd, en toen ben ik als gastvrouw verder gegaan. Inmiddels kook ik elke dag zelf, en op zondag maken we een keuzemaaltijd die ik samen met een cliënt heb uitgezocht en ingekocht. Van spareribs tot zelfgemaakte bami – het is elke keer anders!”
Wat maakt jouw werk zo bijzonder?
“De aanwezigheid op de huiskamer. Je hoort en ziet veel, je signaleert dingen. En je betrekt cliënten bij het koken – juist de passieve cliënten probeer ik te stimuleren om mee te helpen. Als dat lukt, word ik daar zó blij van.”
Is er ook ruimte voor welzijnsmomenten?
“Zeker! Spelletjes, koffiemomenten, samen iets lekkers eten. Mijn doel is om het clubje bij elkaar te houden, want mensen zijn snel geneigd om op hun kamer te blijven. Laatst nam ik een cliënt mee naar de markt – hij zei: ‘Ik vind je zo’n fijne meid dat je met mij meegaat.’ Daar doe je het voor.”
Wat zijn hoogtepunten voor jou?
“De Spaanse avond in de binnentuin, met verse paella en nepsangria – zó gezellig. Of met de duofiets naar het strand voor een ijsje. Ook de toeristenmarkt met collega’s en cliënten was een succes. Die 1-op-1 momenten zijn goud waard.”
Hoe ervaar je de samenwerking met collega’s?
“Gewoon top! Nieuwe collega’s komen in een warm bad terecht. Iedereen hoort erbij, ongeacht functie. We houden samen pauze, organiseren personeelsavondjes – het is echt een team.”
Tot slot: wat maakt jouw werkdag compleet?
“De geur van het eten dat ik aan het klaarmaken ben. Dan hoor je: ‘Wat gaan we eten?’ Die geur, die beleving – dat is het begin van verbinding.”