De slideshow van een leven

Uit het fotoalbum van Piet van Rossum, voormalig timmerman en conciërge.
Meneer (Piet) van Rossum is wat je noemt een man met ‘gouden handjes’. Hij werd opgeleid als timmerman en werkte een aantal jaren voor aannemersbedrijven in zijn woon- en geboorteplaats Leiden. Hij maakte daar veel kozijnen en deuren en in zijn vrije tijd ging het timmeren en klussen gewoon door. Familieleden en vrienden waren maar wat blij met Piets vakmanschap.

Zijn schoonvader had een schoonmaakbedrijf.

“Op een dag zei hij: ik heb een baantje voor je. Het was een school waar zijn bedrijf schoonmaakte en ze zochten een conciërge. Zo kwam ik op een school terecht met wel duizend leerlingen.”

Meneer van Rossum deed dit werk de rest van zijn loopbaan. Zo bracht hij een groot deel van zijn leven op school door, gezellig tussen de jonge mensen. Zijn vrouw werkte op dezelfde school, in dienst van haar vader. Hij zag het werk wel flink veranderen in de loop van de jaren.

“Het verschil met vroeger? Toen luisterden de kinderen nog als je wat zei. Maar dat is nu anders. Nu maken ze alles kapot. Ik kon wel bezig blijven.”

Zijn vrouw overleed al op haar 46e, waardoor hij al vroeg alleen de zorg kreeg voor 3 jonge kinderen. Dat was een zware tijd, maar hij heeft het er goed afgebracht (“Eentje is zelfs voetbaltrainer geworden!”). Al een paar jaar woont hij bij Topaz Zuydtwijck - nog steeds in zijn ‘stadje’ Leiden dus - waar hij het prima naar zijn zin heeft en graag een potje biljart speelt met zijn medebewoners.

En intussen kruipt het bloed waar het niet kan gaan. Als het maar even kan helpt hij de huismeester van Zuydtwijck, bijvoorbeeld bij het verstellen van een deur.

“Aan mijn handen mankeert nog helemaal niks hoor! Ik kan die jongens hier nog wel wat leren.”