Elke thuiswedstrijd een eigen chauffeur

Zodra je de kamer van Wout Holverda binnenstapt, weet je: hier woont een man die van voetbal houdt. Vaantjes, elftalfoto’s, shawls en shirts vormen het behang van zijn gezellige appartement. Zo vreemd is dat niet, want Wout was jarenlang profvoetballer. Achtereenvolgens bij Sparta, Fortuna Sittard en Haarlem.

Eén keer werd hij zelfs geselecteerd voor het Nederlands Elftal. Dat was in 1984 voor de wedstrijd tegen Denemarken. Hij kwam weliswaar niet in het veld, maar het blijft een gedenkwaardig hoogtepunt van zijn indrukwekkende voetballoopbaan.

Al vroeg, op 55-jarige leeftijd, kreeg Wout de diagnose Alzheimer. Zelf denkt hij dat het komt door de ‘duizenden ballen’ die hij tijdens zijn voetbalcarrière heeft gekopt. Sindsdien woont hij in een van de huizen van Topaz.

Een artikel over de loopbaan en de ziekte van Wout in het weekblad Voetbal International, alarmeerde de supportersvereniging van Sparta, de club waar hij groot werd. Sindsdien wordt Wout voor elke thuiswedstrijd opgehaald en na afloop weer thuisgebracht. Hij geniet met volle teugen. Dat de wedstrijden lang niet allemaal even goed zijn, mag voor hem de pret niet drukken. Niet zonder zelfspot zei hij ooit na een verloren wedstrijd: “Morgen ben ik het toch weer vergeten.”