“Mensen met dementie kunnen enorm grappig, ontroerend of lief uit de hoek komen”

Roos Amersfoort werkt sinds een jaar als psycholoog bij Topaz. Zij werkt op de locatie Munnekeweij in Noordwijkerhout en op twee locaties van collega zorgorganisatie DSV. Roos werkt voornamelijk met mensen met dementie of mensen die een beroerte hebben gehad. Maar zij heeft ook te maken met ouderen die chronisch lichamelijke klachten hebben. Deze mensen hebben vaak last van een milde geheugenstoornis.

Opa als inspiratie

Tijdens haar studie wist Roos al dat ze met volwassenen wilde werken. Toen haar opa een combinatie van vasculaire dementie en de ziekte van Alzheimer kreeg, raakte ze gefascineerd door zijn beschadigde brein. Hoe kon ze een manier vinden om contact met hem te maken waar haar opa zich goed bij voelde? Roos koos om die reden als afstudeerrichting voor de ouderenzorg.

Wat maakt haar werk zo leuk? Roos: “Elke dag is anders, iedere cliënt is anders en daarom weet ik nooit wat me te wachten staat. Daarnaast krijg ik zoveel vrijheid. Als psycholoog ben ik waar ik nodig ben en dat is iedere week, iedere dag wel anders. Ik kan het zelf inplannen. Ook hoef ik niet te voldoen aan zware eisen zoals DBC’s (Diagnose Behandel Combinatie die bepaalt hoeveel een zorgverlener mag declareren). Hierdoor heb ik veel ruimte en tijd om iets moois op te bouwen met een team of cliënt.”

Diepe betekenis

Roos houdt enorm van werken met mensen met een dementie. “Dit is ook echt de doelgroep waar ik het liefst mee werk. Mensen met dementie kunnen enorm grappig, ontroerend of lief uit de hoek komen, en meestal op een manier die je niet verwacht. Daarnaast draagt iedereen een heel leven vol lief en leed met zich mee. Dit geeft de persoonlijke verbinding die ik met iemand aanga een diepe betekenis. Zo kom ik iedere maand bij een echtpaar waar ik een gesprek mee heb. Na het gesprek bedanken ze me altijd en drukken me op het hart dat ik voor hen het verschil maak. Dat geeft echt een fantastisch gevoel.”

Ruimte om jezelf te ontplooien

Bij Topaz heeft Roos helemaal haar plek gevonden. “Er is bij Topaz heel veel ruimte om jezelf te ontplooien, op je eigen tempo in te werken, meer of minder uren te werken en opleidingen te doen. De organisatie probeert mee te gaan met de trends in de zorg, wat nu vooral persoonsgerichte zorg is. Topaz is een organisatie die niet stilstaat en die luistert naar zijn werknemers.”