Van een ritje op de duofiets tot een parcours voor Koningsspelen: we spelen in op wat de bewoners willen

Als puber had Iris een leuke bijbaan: in de zomervakanties werkte ze als medewerker huishouding en verdiende ze lekker bij in het verpleeghuis. Ze ontdekte al snel haar belangstelling voor ouderen. Dat Iris in de zorg zou gaan werken was achteraf te verwachten met een vader die werkte bij Topaz Vlietwijk in Voorschoten. 

Na het afronden van haar middelbare school kiest Iris voor de opleiding MMZ op het mbo Rijnland. Een mbo-opleiding medewerker maatschappelijke zorg. Na een stage op het ontmoetingscentrum voor dementie (OCD) en een bijbaan als gastvrouw bij Topaz komt ze te werken als assistent activiteitenbegeleider waar ze een geweldige tijd heeft. Ze is nog jong (20 jaar) als ze gaat werken maar ze heeft mooie herinneringen aan deze periode. 

Ritje op de duofiets

Iris vertelt: ”Ik heb op twee verschillende locaties gewerkt van Topaz, bij Vlietwijk en bij Zuydtwijck. Elke locatie heeft een eigen bijzondere sfeer en een eigen manier van samenwerken tussen collega’s waardoor we zo goed mogelijk voor onze bewoners en bezoekers van het ontmoetingscentrum kunnen zorgen en kunnen inspelen op wat zij willen en kunnen. Ik heb heel wat ritjes met bewoners gemaakt op onze duofiets door Voorschoten en Leiden, bezoekjes gebracht aan vogelpark Avifauna, naar het tuincentrum en een parcours uitgezet voor Koningsspelen. Zorgen dat bewoners een mooie dag beleven is erg dankbaar werk!”  

Kriebelen

Toch blijft het kriebelen bij Iris. Naast de welzijnszorg heeft ze ook interesse in de medische kant van de zorg. Ze onderzoekt de mogelijkheden bij Topaz en loopt tegen een verkorte opleiding aan, RVWO, hiermee kan ze in drie jaar tijd een mbo-verpleegkunde diploma gaan halen (in plaats van de gebruikelijke vier jaar). Dat lijkt haar wel wat. “De drie jaren zijn omgevlogen. Ik heb moeten wennen aan de wisselende diensten maar het biedt ook voordelen, mijn werkweek is geen standaard 9-5 baan en soms ben ik vrij als anderen werken. Dat houdt het afwisselend”. 

Ervaring

“Tijdens de opleiding kreeg ik de ruimte om zelfstandig allerlei taken op te pakken en ik heb hiervan veel geleerd. Je wisselt elk jaar van locatie om zoveel mogelijk ervaring op te doen. Ik heb 1 jaar in Overrhyn gewerkt, 1 jaar in Overduin in Katwijk en in het laatste jaar wilde ik graag weer naar Overrhyn en dat kon geregeld worden, daar was ik heel blij mee! Een echte Leidse locatie met een centrale ligging en bewoners uit alle windstreken, hier bruist het en voel ik mij thuis!”

Ook werken bij Topaz? Bekijk onze vacatures voor mbo en hbo-verpleegkundigen