Ook jouw ontwikkeling telt

“Je ontdekt vanzelf welke doelgroep bij je past”

Ephedra over leren en werken bij Topaz

Toen haar kinderen nog klein waren, werkte Ephedra als gastvrouw op Topaz Zuydtwijck. Een baantje waar ze door een buurvrouw op was geattendeerd. Zodra haar man van zijn werk thuiskwam, vertrok zij om op een afdeling te helpen bij de maaltijden. Ze deed het 11 jaar. Na verloop van tijd begon het te kriebelen.

“Ik voelde me op een gegeven moment beperkt in mijn rol en ging eigenlijk vanzelf allerlei zorgtaken op me nemen, bijvoorbeeld op de momenten dat het personeel zelf aan het eten was. Dat werd best gewaardeerd, maar het gewone gastvrouwenwerk - zoals de tafel afruimen en de keuken in orde maken - kwam erdoor in de knel. Toen mijn jongste naar de middelbare school ging, heb ik daarom besloten te solliciteren voor de opleiding niveau 3. Dan word je Verzorgende IG. Het was nog best een toestand, want mijn middelbare schooldiploma was zoek. Na een niveaubepalingstoets, werd ik toegelaten. Ik ging werken op Topaz Overrhyn; elk jaar op een andere afdeling.”

Verschillende doelgroepen

Het leer-werktraject dat Ephedra deed, hield in dat ze 24 uur per week op Overrhyn werkte en 1 dag in de week naar school ging. Dat was het ROC Mondriaan in Leiden. Voor die opleidingstijd kreeg ze 3 uur van Topaz, de rest was eigen investering. Wat haar vooral beviel was de afwisseling.

“Doordat je elk jaar naar een andere afdeling gaat, leer je alle doelgroepen goed kennen. En je ontdekt zo ook wat het best bij jouzelf aansluit. Toen ik m’n opleiding had afgerond, heb ik anderhalf jaar gewerkt als Verzorgende IG. Mensen in mijn omgeving zeiden eigenlijk al snel: je moet dóór. Toen ben ik begonnen aan de opleiding waar ik nu in zit, niveau 4. Dan wordt je mbo verpleegkundige. Ik leer nu meer verantwoordelijkheid te nemen. Je bent als verpleegkundige degene die de kwaliteit op de afdeling coördineert en je mag ook nog meer medische handelingen verrichten. Over ongeveer een jaar ben ik klaar.”

Team van verpleegkundigen

Over haar toekomst is Ephedra uitgesproken. Doordat ze op veel afdelingen heeft gewerkt, weet ze nu precies wat ze wil.

“Ik kies voor werken bij Revitel, ons revalidatiehotel. Mensen komen daar op hun allerslechtst binnen en na een tijdje gaan ze lopend de deur weer uit. Dat vind ik enorm bevredigend. En je werkt er in een team van verpleegkundigen. Ik merk dat me dat meer ligt dan leidinggeven op een verpleegafdeling. Als ik mijn opleiding heb voltooid, ga ik eerst maar eens een paar jaar lekker werken; ik heb nog geen plannen voor een opleiding hierna. En bovendien, tussendoor kun je jezelf hier nog op allerlei gebieden bijscholen. Er wordt op dat gebied heel veel aangeboden.”